Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΥ ΧΑΛΒΑ

Ο σιμιγδαλενιος χαλβας αποτελει μια ολοκληρωμενη διατροφικη προταση και εκτος απο τη μοναδικη του γευση,αξιοσημειωτη ειναι και η διατροφικη του αξια.Αναλυτικοτερα κατεχει την πρωτη θεση αναμεσα σε ολα τα σαρακοστιανα και νηστισημα γλυκα,οταν καταναλωνεται στα πλαισια μιας ισορροπημενης διατροφης και ενος υγιεινου τροπου ζωης.Ειναι πλουσιος σε αντιοξειδωτικα γιατι το ελαιολαδο και το σιμιγδαλι που προστιθενται στο χαλβα ειναι πλουσια σε πολυακορεστα και μονοακορεστα λιπαρα,τα οποια συμβαλλουν ατη μειωση της κακης χοληστερολης και των τριγλυκεριδιων,χωρις να μειωνουν τα επιπεδα της καλης χοληστερολης στο αιμα.Παραλληλα το ελαιολαδο περιεχει βιταμινη Ε,η οποια ειναι απο τα ισχυροτερα αντιοξειδωτικα με ιδαιτερες αντιγηραντικες ιδιοτητες.Ιδανικος σε περιπτωσεις χορτοφαγιας και νηστειας  χαρη στην υψηλη του περιεκτικοτητα σε πρωτεινη υψηλης βιολογικης αξιας (απο το σιμιγδαλι).Καλη πηγη φωσφορου,με αποτελεσμα ο χαλβας να συμμετεχει στο σχηματισμο των δοντιων,των οστων,καθως και σε διαφορες μεταβολικες διεργασιες.Ιδανικος για ατομα με υπερταση γιατι εχει χαμηλη περιεκτικοτητα σε νατριο,το οποιο αυξανει την αρτηριακη πιεση.Πλουσιος σε βιταμινες του συμπλεγματος Β οι οποιες ενισχυουν την καλη λειτουργια του νευρικου συστηματος,την πνευματικη διαυγεια,μνημη και το μεταβολισμο.ωστοσο οπως με καθε τροφιμο ετσι και με τον χαλβα θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι στην καταναλωση γιατι ειναι πλουσιος σε θερμιδες λογο της μεγαλης ποσοτητας ελαιολαδου και ζαχαρης που περιεχει.Η θερμιδικη του αξια ειναι υψηλης περιεκτικοτητας σε λιπαρα,μια μεριδα 100γρ περιεχει 540 κcal θερμιδες.Εχει υψηλη περιεκτικοτητα σε ζαχαρη που συνδεεται με αυξημενο διαβητη,παχυσαρκια,καρδιαγγειακα νοσηματα,ενω βλαπτει την υγεια των δοντιων,και μπορει να επηρεασει αρνητικα τη δραση του αμυντικου συστηματος.Καλο θα ειναι να αποφευγεται απο αλλεργικα ατομα μιας ενω το σιμιγδαλι εχει σημαντικη θρεπτικη αξια,μπορει να προκαλεσει προβληματα σε ανθρωπους που ειναι αλλεργικοι στο σιταρι η που πασχουν απο κοιλιοκακη.Η υψηλη του περιεκτικοτητα σε γλουτενη τον καθιστα απαγορευμενο για πασχοντες απο κοιλιοκακη αφου μπορει να προκαλεσει εντονα συμπτωματα της συγκεκριμενης παθησης.
                    ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Στη<<χρυση Πολιτεια>> του ηλιου και του Χολιγουντ,τα κινητα τηλεφωνα ειναι πλεον κατι παραπανω απο εργαλειο επικοινωνιας και διασκεδασης,ειναι οπλο κατα της ατμοοσφαιρικης ρυπανσης.Ενας μη κερδοσκοπικος οργανισμος δημιουργησε ενα απλο φιλτρο που σκουραινει απορροφοντας αιθαλομιχλη.Οποιοσδηποτε διαθετει κινητο τηλεφωνο εξοπλισμενο ακομη και με μιας χαμηλης αναλυσης φωτογραφικη μηχανη μπορει να τραβηξει μια φωτογραφια του φιλτρου διπλα σε ενα διαγραμμα μετρησεων που απεικονιζει διαφορα επιπεδα ατμοδφαιρικης ρυπανσης.Δεν απαιτειται καποια περιπλοκη εφαρμογη να εγκατασταθει στο κινητο, στελνοντας λοιπον τη φωτογραφια τους με οποιο τροπο μπορουν σε μια βαση δεδομενων,οι χρηστες ενημερωνονται για τη συγκεντρωση αιθαλομιχλης στην περιοχη οπου βρισκονται συνεπως και την εκθεση τους στην ατμοσφαιρικη ρυπανση.Το συστημα αυτο αποδειχθει πολυ χρησιμο στο μελλον καθως ειναι πολυ απλο στη χρηση,μπορει να το χρησιμοποιησει ο οποιοσδηποτε εχει μια συσκευη κινητου τηλεφωνου με φωτογραφικη μηχανη που προσφερει στην εταιρεια την δυνατοτητα να συγκεντρωνει ακριβη στοιχεια για την ατμοσφαιρικη ρυπανση σε καθε περιοχη,δεδομενου οτι συμφωνα με την Παγκοσμια Οργανωση Υγειας,υπολογιζεται πως 1.5 εκατομμυρο ανθρωποι πεθαινουν προωρα καθε χρονο εξαιτιας αναπνευστικων και αλλων προβληματων που αποδιδονται στην αιθαλομιχλη,στο νεφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου